EMDR bij bevallingstrauma

EMDREMDR bij bevallingstrauma effectief?
Heb jij last van een heftige bevalling? Wordt je nog steeds erg verdrietig van je miskraam? Of ben jij nog

steeds erg boos over het slechte nieuwsgesprek van je fertiliteitsarts? En blijf je maar steeds terugdenken

aan deze momenten? Dan kan EMDR jou erg goed helpen om snel van deze heftige en vervelende emoties af te komen en weer met een neutraal gevoel naar deze gebeurtenissen terugkijken. Laura Overmars-Henny van De Vrouwencoach is nu gespecialiseerd in deze zeer effectieve therapievorm. En geeft EMDR bij bevallingstrauma, miskraam en nare situaties in je vruchtbaarheidstraject.

Zo zorgt EMDR voor traumaverwerking

EMDR (eye movement desensitization and reprocessing) is bewezen effectief bij verwerking van traumatische ervaringen.

Bij EMDR roep je onder begeleiding van een therapeut een nare herinnering op, terwijl je tegelijkertijd met je ogen een lichtje, een pendel of een ander voorwerp ritmisch van links naar rechts volgt. Hierdoor verliest de herinnering haar emotionele lading. Waarom dit werkt, wist niemand. Maar neurowetenschappers van het Donders Instituut ontdekten onlangs dat de simpele oogbewegingen de activiteit van de amygdala onderdrukken, een hersengebied betrokken bij het opslaan van herinneringen en emotionele reacties.

EMDR vermindert de emotionele lading

‘We kunnen onze aandacht niet bij twee dingen tegelijk houden,’ zegt onderzoeker Linda de Voogd. ‘Door je te concentreren op oogbewegingen, heb je minder aandacht voor de nare herinnering.’
Uit eerder onderzoek bleek dat ook geheugenspelletjes de emotionele lading van een herinnering kunnen beïnvloeden. De Voogd: ‘En uit mijn onderzoek bleek dat de amygdala ook geremd wordt door het spelen van een computerspelletje zoals Tetris. Ik ga nog onderzoeken of deze en andere werkgeheugentaakjes net als EMDR onder begeleiding van een therapeut kunnen zorgen voor traumaverwerking.’ (MS).

EMDR bij bevallingstrauma

Wil jij meer weten over EMDR bij bevallingstrauma, miskraam of andere nare situaties? Maak dan contact op met De vrouwencoach. Ook stichting bevallingstrauma raadt EMDR aan.

 

 

 

Meer weten? Neem contact op: