Rouwverwerking verschil tussen mannen en vrouwen

In mijn praktijk kom ik het verschil in rouwverwerking tussen mannen en vrouwen vaak tegen.  Regelmatig zie ik vrouwen die kampen met rouwverwerking rondom hun miskraam, vruchtbaarheidsproblemen, ongewenste kinderloosheid of om omdat ze moeite hebben het moederschap een plek te geven. Allen ervaren zij een groot verschil als het gaat om hoe zij zelf rouwen en hoe hun partner dat doet. Niet iedere vrouw kan daar goed mee omgaan, dat is ook lastig. Wanneer jij je partner misschien het hardste nodig hebt, heeft hij ruimte voor zijn eigen emotie nodig en zoekt hij afleiding.

Jullie zijn niet de enige

Misschien is het een fijn idee om te weten dat jullie niet de enige zijn. Het verschil in rouwverwerking tussen mannen en vrouwen speelt bij veel stellen, al kan het per persoon verschillen. Het ligt niet aan jouw partner, het werkt bij mannen gewoon anders. Mannen kunnen beter bij hun gevoel als ze ergens mee bezig zijn. Zo zijn veel mannen juist wanneer ze rouwen erg druk, ze klussen en hobbyen maar wat af. Terwijl wij vrouwen vaak veel meer bewust gaan zitten voor ons verdriet. Wij kunnen er helemaal op ingaan. Het liefst trekken wij ons terug op de bank, met een dekentje erbij en laten we alles stromen tot er niets meer te stromen valt. Maar hoe moeilijk kan het dan soms zijn als je partner je niet altijd kan en wil troosten.

Praten, praten, praten.

Het klinkt misschien stom en irritant, maar ja, ook hier geldt praten, praten en praten. Hierin verschillen mannen en vrouwen van elkaar als het om rouwverwerking gaat. Maar ondanks dat doe het. Vertel je je partner hoe je je voelt en dat je moeite hebt met hoe jullie verschillend omgaan met jullie gevoelens. En communiceer ook over jouw behoeftes.Probeer samen op zoek te gaan naar een middenweg, waarin jij wat ruimte aan je partner kan geven voor zijn verwerking, maar waar er ook de ruimte is om er samen over te praten of er voor elkaar te zijn. Als je partner niet makkelijk praat, laat hem dan in ieder geval écht weten dat het er vooral om gaat dat hij er voor je is. En blijf delen waarmee je zit. Komen jullie er niet samen uit? Zorg dan dat jullie op tijd  zoeken, want jullie kunnen elkaar juist erg helpen in deze moeilijke tijd.

Heb jij behoefte aan coaching? Lees hier dan meer.

Wil jij meer weten over hoe jij op een goede manier over emoties kan communiceren met je partner. Hier lees je meer over EFT en wat het voor jullie kan betekenen.

 

Meer weten? Neem contact op: